?

Hvordan kan jeg slutte å være i forelsket i min beste venn?

Kvinne 20 . 30 Januar 2020
Spørsmål

Jeg er forelsket i min beste venn, som har både samboer og barn, og jeg har det ikke så bra med meg selv på grunn av det. Redd for å miste han som venn også. Noen råd til hvordan jeg kan «miste» forelskelsen?

Kvinne (20)
Psykologen svarer
Hei


Ulykkelig forelskelse er noe mange smertelig har erfart og noe mange heldigvis har kommet seg over. Hva en kan gjøre for å komme over en ulykkelig forelskelse er imidlertid vanskelig å svare konkret på - det kommer an på mye som er spesifikt for din situasjon. Ett sentralt spørsmål er: Er det en person det kan være aktuelt å etablere et kjærlighetsforhold til eller er det grunner til at dette er utelukket? Jeg antar at det at din beste venn har samboer og barn innebærer at det nå er utelukket å prøve å endre vennskapet til et kjærlighetsforhold. Jeg skjønner veldig godt at dette vekker vonde følelser i deg. 

Noen råd:

1) Forelskelse kan ligne på rusavhengighet og for å redusere dette er det gjerne nyttig å skape distanse til "rusmiddelet" både fysisk og psykisk. Hver gang du er i nærheten av eller tenker på/fantaserer om den du er forelsket i, er det fare for at du gir næring til "avhengigheten". I praksis innebærer dette at det kan være lurt å treffe personen sjeldnere - gjerne være borte fra personen en periode, inkludert ikke følge med på personen i sosiale medier, tekste eller ha annen kontakt. Å begrense tiden brukt på å tenke på / fantasere om / gruble rundt personen er trolig også lurt. At det er din beste venn gjør kanskje at du trenger å gi ham en forklaring på hvorfor du begrenser kontakten. Det kan være det blir vanskelig å komme utenom å fortelle ham grunnen og håpe på at han kan akseptere dine følelser og hvordan du håndterer dem uten å avslutte/endre vennskapet på sikt. Alternativt kan din situasjon lett forbli som den er (dersom du ikke begrenser kontakten) eller at han ikke forstår hvorfor du trekker deg unna og at dette endrer vennskapet deres.

2) Når en skal bli kvitt en "avhengighet" / vane kan det være nyttig å etablere en alternativ avhengighet / vane. Det beste for deg hadde kanskje vært om du fant en annen å være forelsket i (ikke for å utelukke at en kan være forelsket i flere samtidig, men for de fleste fungerer det ikke sånn). Jeg tror mange ulykkelig forelskelser har mistet betydning på denne måten. Kanskje du kan bli mer aktiv når det gjelder å finne en annen fremfor å være opptatt av vennen din? 

3) Prøv å ta godt vare på deg selv og behandle deg sånn som du ville behandlet en god venn som var i en vanskelig periode. Gjør ting du liker, snakke med andre venner du er glad i, unn deg noe du har lyst på, etc. Kan hende er ikke denne personen så nødvendig for at du skal ha det bra som det er lett å tro. 

4) Hvis situasjonen din forblir vanskelig over tid og du fortsetter å ikke ha det bra, kan det være nyttig å ha noen å snakke med som kan hjelpe deg. Sjekk ut samtaletilbudet i din samskipnad her

Vennlig hilsen

 

Psykologen, SiO Helse

 

Finner du ikke det du leter etter?